De antiheld

Column van Paul Bierman uit de AACnieuwsbrief

De antiheld

Een langeafstandsloper is vaak een timide, ingetogen figuur. Hij beperkt zijn voedingsinname en zijn pasjes zijn afgemeten en gecontroleerd. Ik wilde niet zeggen dat hij saai is, maar nu ik er zo over nadenk is hij dat doodgewoon wel. Er zijn uitzonderingen. De gulle lach van Haile Gebrselassie verwarmt iedere huiskamer. Toch moet het meeste temperament bij de kortere afstanden worden gezocht. Logisch, want de explosiviteit van hun werk vindt zijn oorsprong in het karakter. So far, so good. De problemen komen pas als het heldendom zich opdringt. Lieve, hard trainende knulletjes gaan dan ineens bliksemschichten in hun haar scheren, Olympische ringen tatoeĆ«ren of op een andere manier aan Personal Branding doen. Ze stuiteren de baan op. Lachen is verboden. Chagrijnig kijken is stoerder. Dat is ook bij het voetbal zo. Wanneer zag je voor het laatst iemand een doelpunt maken, zich omdraaien naar zijn medespelers en met blij gezicht en de handen omhoog ‘Hoi, Hoi Hoi!’ roepen? Nee, duw iedereen weg. Kijk boos of stoer en doe een mislukte tango met de cornervlag.

Kan het erger? Zeker! Als de helden wereldsterren worden. Welke benen zijn sterk genoeg om zoveel weelde te dragen. Nou, niet die van Oscar Pistorius want die heeft geen benen, nou halve dan. Dus als je dan doordringt tot de Olympische Spelen kan het naar je hoofd stijgen. En als je in voorbereiding bent voor de volgende grote wedstrijden is het natuurlijk rete-irritant als er een of ander fotomodelletje op de plee zit als jij nodig moet. Een vrouw moet achter haar atleet staan en niet voor hem gaan zitten!
En niet alleen Pistorius, de sterren vallen bij bosjes. Vreemdgangers, dopers, bedriegers…

Ik neem maar even een paardenbiefstuk (of hebben ze er stiekem rund in gestopt?) en ren de uitgestrekte weide in. Als ik halverwege de horizon ben, zal ik me drie keer hard op de borst slaan en een tarzankreet slaken. Ik wil ook wel eens weten hoe het voelt. Daarna zoek ik een boom op om mijn blaas te ledigen. Hopelijk is die boom niet bezet, want anders…

Biertje